Incoord är en del av STOCKHOLMS SMARTASTE FLERBOSTADSHUS

Stockholms smartaste hyreshus står redo för inflytt, ett projekt där Incoord varit helhetsåtagande konsult från början till slut. Nu ser Incoord framemot att fortsätta bygga framtidens hus.  

Det finns två hus i kvarteret Backåkra i Norra Djurgårdsstaden som utmärker sig lite extra. Dessa är Stockholms första flerbostadshus som genererar mer energi än de förbrukar sett över ett års tid, så kallade plusenergihus. Bakom bygget står Stockholmshem tillsammans med arkitektbyrån DinellJohansson samt konsulter som bland annat Incoord och Kåver & Mellin. Incoord har varit helhetsåtagande konsult och drivit projekteringen av alla installationer samt energi, dagsljus och klimatsimuleringar, från början till slut.

”Vi har jobbat i ett starkt team tillsammans med våra samarbetspartners för att nå de höga kravställningar som gäller för att definieras som ett plusenergihus. Vi har dessutom lyckats uppfylla certifieringen Miljöuppbyggnad guld på inomhusområdet, något som känns extrakul” berättar Johan Thorstenson, uppdragsanvarig på Incoord. 

Husen har många olika kvaliteter för att skapa största möjliga energieffektivitet, bland annat ett extra välisolerat klimatskal och 730 kvm solceller på tak och fasad. Teamet har gått ner på detaljnivå och bland annat jobbat med en teknik där överskottsvärme återvinns från växelriktarna på solcellsmodulerna för att sedan återladda berget där värmen tas ifrån vintertid.

”Vi har verkligen grottat ner oss i varje produkts energieffektivaste läge, något som handlar om många bäckar små. Det har varit otroligt roligt att studera olika tekniker att framställa och återvinna energi, allt från hur man kan skapa trappsteg som genererar el, till att hitta ett vindkraftverk att placera i en urban takmiljö” säger Johan Thorstenson och fortsätter:

”Jag är väldigt stolt över Incoords insats. Vi har slagits för energianvändningen i alla läger, även när det funnits utmaningar med dagsljus och ekonomin. Varenda liten energiförlust har vi försökt att återvinna, och vi har lyckats skapa lösningar som är både effektiva och smarta, samtidigt som de är kostnadseffektiva.”


Läs hela artikeln här.